ABRASIEVE Tandtechniek
Terug

Partiële prothese

Abrasieve Tandtechniek is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van uitneembare gebitsprothesen.

Hieronder valt ook de partiële prothese (een plaatje). Ten opzichte van de volledige prothese is er echter in behandelwijze en verantwoording wel een groot verschil.

Een partiële prothese kan alleen door uw klinisch
prothesetechnicus worden vervaardigd als uw tandarts regelmatig uw eigen tanden en kiezen controleert. Uit deze controle moet blijken dat de belasting door de partiële prothese geen probleem zal opleveren voor uw eigen tanden en kiezen. Voor het vervaardigen van een partiële prothese werkt uw klinisch prothesetechnicus dus samen met uw tandarts. Uw tandarts draagt immers de verantwoordelijkheid voor de eigen tanden en kiezen en uw tandprotheticus voor de partiële prothese.

Het komt steeds vaker voor dat mensen niet al hun tanden, maar slechts één of enkele tanden of kiezen verliezen. Het ontstane gat kan dan op verschillende manieren worden opgevuld.

Abrasieve Tandtechniek kan in zo’n geval een voorziening voor u vervaardigen. Deze voorziening zal dan wel altijd een uitneembare gedeeltelijke prothese zijn, die tussen uw bestaande tanden en kiezen past.

Welke soorten partiële prothesen bestaan er?

De kunststof plaatprothese met of zonder klammers (haakjes)

De kunststof flexibele prothese

De frameprothese

Kunststofprothese

Bij deze prothese is de basis van kunststof en hierin zitten de ontbrekende tanden en/of kiezen vast. De prothese wordt volledig op het tandvlees gedragen en zit klem tegen de eigen tanden en kiezen.

Voordelen:
een kunststofplaat is een goedkope oplossing om ontbrekende tanden en/of te vervangen. Als er later weer een tand of kies verloren gaat kan deze makkelijk aan het bestaande plaatje bijgeplaatst worden.

Nadelen:
Een kunststofplaatje kan makkelijk breken en kan, doordat het strak tegen de eigen tanden en kiezen aanligt, schade veroorzaken. Dit kan tot gevolg hebben dat goede tanden en kiezen hierdoor beschadigt raken en verloren gaan. Doordat het volledig op tandvlees gedragen wordt slinkt het kaakbot sneller, waardoor plaatjes sneller los zitten en kunnen breken


Metalenframeprothese

Een metalenframeprothese is een prothese die als basis een metalenframe heeft. Deze prothese wordt voor 80% afgesteund op de eigen tanden en kiezen. Hiervoor worden door uw tandarts speciale steuntjes geslepen op de tanden en kiezen die als steunpunt dienen. Om deze tanden en kiezen komen metalen haakjes die voor het houvast zorgen. Op de plaatsen waar de tanden en kiezen ontbreken wordt het afgesteund op het tandvlees met kunststof en omvat het het metalenframe waardoor het aan het metaal vast zit.

Voordelen:
het is een zeer stabiele oplossing die veel draagcomfort levert. Kans op breuk is zeer klein. Brengt geen schade toe aan het tandvlees en de eigen tanden en kiezen. Omdat een frame afsteunt op de eigen tanden en kiezen zal er minder snel slinking van het kaakbot plaats vinden. Hierdoor zal een metalenframe beter blijven passen en langer meegaan.

Nadelen:
een metalen frame is ten opzichte van een kunststofplaat duurder. Het is lastiger om er tanden en/of kiezen achteraf bij te zetten. Het kan zijn dat de haakjes die om de tanden en kiezen zitten in zicht komen als men praat of lacht. Er wordt wel rekening gehouden met de esthetiek, maar het is niet altijd mogelijk om de haakjes uit het zicht te houden.


Download hier de Partiële Prothese  folder

Download