ABRASIEVE Tandtechniek
Terug

Kiezen, voor een nieuw begin


Abrasieve Tandtechniek maakt kronen volgens giettechniek, galvankronen en zirkoniumoxide kronen.


De Zirkoniumoxide kappen worden vervaardigd met geavanceerde
Cad/cam technologie.
De pasvorm van de gefreesde onderstructuren is perfect te noemen.

Bij deze kroon is de handenarbeid vervangen door de techniek van een scanner en freesmachine en dat is aan het resultaat te zien.
De Zirkonimoxide kroon heeft verschillende voordelen ten opzichte van conventionele kronen: superieure esthetische kwaliteit, hygiënisch en smaak neutraal, slecht koud -en warmte geleidend en geen metaalranden zichtbaar.


Maar waarom nog metaal gebruiken voor kronen of bruggen?

Sinds begin 2005 kunt u via Abrasieve Tandtechniek, Zirkoniumoxide onderstructuren laten maken.

Zirkoniumoxide kronen en bruggen bezitten een unieke translucentie die vergelijkbaar is met die van natuurlijke dentine.De sterkte van Zirkonimoxide is bovendien vele malen hoger dan die van volkceramische materialen.Een combinatiewerkstuk.


In sommige situaties lukt het niet om door middel van een aantal bruggen een volledig herstel van het kauwvermogen te realiseren.


Een combinatiewerkstuk kan dan een oplossing zijn.

We bedoelen daarmee bijvoorbeeld een combinatie van een brug met een gedeeltelijke prothese.Voordelen:

-Een natuurlijke lichtbreking (niet te onderscheiden van natuurlijke tanden.)

-Zeer geschikt voor brugwerk

-geen metalen
(dus geen allergieën, elektrolytische effecten of zwarte randen)

-De prijs is gelijk aan die van edelmetaal kronen


Zirkoniumoxide kronen en bruggen

In de tandheelkunde doet een nieuw, sterk, duurzaam, biologisch verdraagzaam en hoogelastisch materiaal haar intrede: zirkoniumoxide. Dit "witte goud" voldoet aan de drie belangrijkste eisen in de tandheelkunde: exacte pasvorm, sterk en esthetisch.


In het verleden bestond de basis voor de individuele prothese uit metaal. Daaruit werd de basisconstructie gemaakt waarop de keramische kunsttanden bevestigd werden.

Er worden immens hoge eisen aan het materiaal gesteld.Tijdens het kauwen worden dag na dag grote krachten uitgeoefend. Daarom was het lange tijd moeilijk om een esthetisch en sterk alternatief voor metaal te vinden.


Zirkoniumoxide combineert een hoge belastbaarheid en duurzaamheid met een mooi uiterlijk en is in hoge mate biologisch verdraagzaam. Zichtbare, donkere randen van kronen zijn "passé". Er zijn geen meldingen van allergische reacties. Mensen met een metaalallergie kunnen opgelucht ademhalen. Door de geringe warmtegeleiding zijn onaangename temperatuurschokken praktisch uitgesloten. Ook medisch gezien is de opvallende stabiliteit op de lange duur overtuigend. De chemische en natuurkundige kenmerken van zirkoniumoxide zijn uitstekend waardoor het zowel voor de voortanden als de hoektanden en de kiezen gebruikt kan worden.

Van ruw zirkoniumoxide tot de perfekte kunsttand

Allereerst wordt de gebruikelijke gebitsafdruk gemaakt

Hiervan maakt Abrasieve Tandtechniek een gipsmodel dat een exacte kopie is van het gebit is van de patient.

Dit model wordt met behulp van een scanner vastgelegd, met een laserstraal wordt de gehele oppervlakte van het gebit rondom afgetast.

Vervolgens wordt de CAD/CAM techniek ingezet, waarbij CAD de afkorting is van Computer Aided Design- met de computer ontwikkelt model.Uit de scangegevens stelt de computer, als een elektronische tekentafel, een driedimensionaal ruimtelijk model samen.

CAM staat voor Computer Aided Manufacturing- door de computer gesteunde vervaardiging. Tijdens het berekenen van het ruimtelijke model construeert de speciaal daarvoor opgeleide tandtechnicus op het beeldscherm de passende kronen- of brugopbouw. Speciaal ontwikkelde software ondersteunt hem bij de berekening van de exacte co-ordinaten met in-acht-neming van de verschillende parameters

Vervolgend worden de berekende gegevens naar een high-tech freesmachine gestuurd. Dit apparaat freest met een diamantstift de ontworpen opbouw uit een ruw brok zirkoniomoxide.

Het resultaat is een preciese en individuele basis voor volledig natuurlijke ogende kunsttanden. De opbouw heeft chemische en natuurkundige eigenschappen die die van de gebruikelijke volkeramische opbouwen vele malen overtreffen.

Nu wordt noch één keer de creatieve en esthetische hand van de tandtechnicus verlangd. Hij bewerkt de esthetisch hoogwaardige en natuurgetrouwe opbouw en geeft elke afzonderlijke tand haar individuele uiterlijk. Daarbij houdt hij rekening met natuurlijkheid, onopvallendheid en de wensen van de klant.

Bij de freesmachine gaat het om een echt high-tech apparaat. De modernste stuurtechniek maakt een uiterst nauwkeurige vervaardiging mogelijk. De volautomatische bediening die ook 's-nachts doorgaat, zorgt voor een efficiënte werkwijze.
Het nameten en de controle op breuk met geautomatiseerde werktuigen en de vol-automatische NC- besturing (numeric control) zijn voorbeelden van de technische vooruitgang. De NC-besturing berust op nummercodes die in een norm zijn vastgelegd. Deze voor de productie relevante gegevens
(bij voorbeeld apparaat- en instrumentkeuze, energieverdeling enz.) worden door het systeem ingelezen en omgezet.